Activitatea 5
HARTA AJUTORULUI

20 - 30 minute
OBIECTIVE

▶ Să identifice resurse utile în rețelele de elevi și adulți, atât in mediul formal cât și informal.

▶ Să sporească nivelul de conștientizare și comportamentele de căutare a ajutorului în situațiile problemă.

PREGĂTIRE

 Hârtie de flipchart, coli de hârtie și creioane/pixuri.

PAS CU PAS

▶ Oferiți fiecărui elev o coală de hârtie și cereți-le să se deseneze pe sine (elevii mai mici) sau să-și scrie numele în mijloc.

▶ Încurajați-i să se gândească la toate persoanele, grupurile sau serviciile/ organizațiile diferite la care s-ar duce/pe care le-ar contacta într-o situație dificilă. Menționați și resursele ca Internetul (chat-uri, helplines etc.).

▶ Cereți-le să deseneze linii de la numele lor la capătul cărora vor scrie numele persoanei/ grupului/serviciului unde pot cere ajutor și sprijin. Cereți-le să scrie orice le vine în minte.

▶ Drept rezultat, fiecare elev va fi creat o hartă a ajutorului care arată ca un păianjen.

▶ După aceea, cereți-le elevilor să formeze perechi și să discute hărțile cu un coleg.

▶ La final, cereți perechilor să-și prezinte hărțile, desenând pe o hârtie de flipchart o hartă comună a ajutorului pentru întreaga clasă, adăugând toate ideile noi și resursele utile.

▶ Atașați harta ajutorului într-un loc vizibil în clasă și faceți referire la ea în situațiile dificile.

DE REFLECTAT

▶ Gândiți-vă la altcineva care v-ar putea ajuta.

▶ Ce credeți că se va întâmpla dacă vorbiți cu (alegeți din rețelele de pe hartă) despre situația dificilă/problema? Care ar putea fi reacția lor?

▶ Ce ați face dacă un alt elev v-ar cere ajutorul?

▶ Cum puteți contribui la rezolvarea problemei sale?

▶ Există diferențe între persoanele identificate la care fetele și băieții se vor duce pentru ajutor? De ce credeți că este așa?

VARIAȚII

Desfășurați mici scenarii în clasă pentru a le oferi elevilor exemple practice despre momentele când ar putea avea nevoie de ajutor și cum să ceară acest ajutor.

De asemenea, pentru copiii mai mari se pot organiza dezbateri în clasă cu privire la importanța de a avea acces la surse de sprijin și la modul în care acestea contribuie la crearea unui mediu școlar sigur.

SFATURI

 Fiți atenți că uneori elevii se poate să nu se simtă confortabil să se ducă la un adult (părinți, membri ai familiei și profesori) ca resurse utile, dacă se simt jenați sau dacă le este frică să nu fie acuzați că nu au acționat corespunzător într-o situație dificilă.

 Discutați cu copiii despre modul în care persoanele/ grupurile/organizațiile/ instituțiile pot ajuta în diverse situații. (ex. părinții, semenii, profesorii, doctorii, poliția, liniile de telefon, psihologii școlari, rudele, etc.)

 Încurajați copiii să caute ajutor și să nu se simtă singuri în problemele lor. Promovați comportamentele de căutare a ajutorului ca un punct forte și nu ca un semn de slăbiciune personală.

Activitate adaptată după „Linka detskej istoty” (LDI) (www.ldi.sk) de la Michele Elliott și Jane Kilpatrick: Stop bullying / Zastavme šikanovanie.