▶ Să exerseze și să descopere cel mai bun mod de a sune „STOP!”. Unii copii nu au realizat niciodată că a spune „STOP!” sau „NU” este o opțiune. Ceilalți nu știu că se pot stabili limite într-un mod pașnic, respectuos și puternic, fără să existe furie, ostilitate sau agresivitate.
Activitatea 3
SPUNE STOP



▶ Poate fi folosit orice spațiu.

▶ Rugați jumătate de grup să stea într-un rând, iar cealaltă jumătate să stea în fața lor, la o distanță de maxim 10 metri. Asigurați-vă că copiii stau unii în fața celorlalți în perechi.
▶ La auzul semnalului „START”, o jumătate merge spre cealaltă jumătate și perechile își dau mâna. Acum, ei știu exact care le este perechea. Apoi, copiii merg înapoi. Ulterior, cealaltă jumătate merge spre partenerii săi de pe partea cealaltă, însă se oprește într-un loc în care li se pare bine să se oprească.
▶ Una dintre jumătăți merge din nou spre partenerii din cealaltă parte. Acum, partenerul este foarte atent și spune clar „STOP” în care consideră că oprirea este necesară.
Cel care merge trebuie să se oprească. Apoi este din nou rândul celeilalte jumătăți. În cele din urmă, ei repetă activitatea, însă acum copilul care merge spre cealaltă persoană se oprește numai atunci când „simte”. Cu alte cuvinte: numai dacă „STOP” se aude suficient de clar și convingător.

Atunci când toți elevii s-au așezat la loc, întrebați-i ce au observat la colegii lor/la ei și discuția cu următoarele întrebări:
1. De ce v-ați oprit acolo?
2. Ce simțiți?
3. Unde te-ai simțit așa?
4. De ce folosesc oamenii astfel de cuvinte?

▶ Este important să fiți atenți la copiii care spun „STOP” într-un mod clar. Un copil care face bine exercițiul poate realiza demonstrația. Subliniați importanța posturii, contactului vizual și utilizarea vocii.
Activitate adaptată din Game Book TeamUP - Metodologie de intervenție psihosocială de grup, bazată pe mișcare, care încurajează învățarea prin acțiune și joacă.