▶ Să aibă sensibilitate și să înțeleagă impactul emoțional al cuvintelor.
▶ Să experimenteze puterea cuvintelor.
Activitatea 2
CUVINTE CARE RĂNESC



▶ Frânghie sau bandă adezivă, bilețele care se lipesc/ Post-it-uri, pixuri.

▶ Oferiți foi care se lipesc și un pix fiecărui elev.
▶ Cereți-i fiecăruia să scrie comentariile abuzive și nepoliticoase sau poreclele ofensatoare pe care le-au auzit despre alți elevi pe foile care se lipesc (fără a indica nume).
▶ Puneți banda adezivă pe podea în clasă, marcând următoarea grilă-scară:

▶ Cereți-le elevilor să lipească foile lor pe scară, luând în considerare cel mai adecvat loc după părerea lor. Cereți-le să nu vorbească unul cu altul și să nu comenteze foile în timp ce fac acest lucru.
▶ Lăsați-i pe toți să se uite mai bine la scară. De obicei sunt cuvinte care se repetă, de obicei plasate în poziții diferite pe scară de diferiți elevi.

Atunci când toți elevii s-au așezat la loc, întrebați-i ce au observat la scară, în timp ce ghidați analiza lor și discuția cu următoarele întrebări:
1. Ați văzut anumite cuvinte în mai multe locuri pe scară?
2. De ce credeți că unii dintre voi au decis că un anumit cuvânt este mai puțin/ nu este ofensator, în timp ce alții îl consideră dureros sau umilitor?
3. Contează modul în care cuvântul a fost utilizat sau de către cine?
4. De ce folosesc oamenii astfel de cuvinte?
5. A provoca durere altora folosind astfel de cuvinte este o formă de bullying sau nu? De ce?
6. Întrebați-i pe toți dacă pot vedea vreo similitudine între cuvintele de pe foi. Există, spre exemplu, cuvinte legate de aspectul fizic, abilitățile mentale, etnie, sex, etc.
7. Există cuvinte care sunt folosite doar pentru fete și alte cuvinte doar pentru băieți?
8. În care grup sau temă se află cele mai ofensatoare cuvinte?
9. Ce categorie/temă a primit cele mai multe foi? Cum explicați acest lucru?

▶ Copiii pot lucra mai întâi individual, fiecare să își deseneze pe o foaie scara și să noteze cuvinte jignitoare conform percepției personale. Ulterior, îi puteți ruga să formeze echipe de câte 2 și să discute despre cuvintele notate pe scară, explicând motivele ierarhizării lor.
▶ Într-o etapă următoare perechile se pot uni câte 2, astfel încât să se formeze echipe de câte 4 copii în cadrul cărora să se discute despre scările personale, după care să se discute la nivel de clasă despre procesul de lucru în echipă

▶ Este important să se ia în considerare nu doar cuvintele, ci și modul în care sunt exprimate, intenția cu care este spus un cuvânt; tonul cu care este pronunțat; expresia feței – toate acestea influențează modul în care un anumit cuvânt va fi perceput ca pozitiv sau negativ (bun sau rău).
Activitate adaptată după „Programul de prevenire a bullyingului în școală”, Sofia, 2011, Gender Education, Research and Technologies Foundation (GERT).