▶ Să înțeleagă cum se simte să fii cel care vânează și cel care este vânat, într-un mod neamenințător.
▶ Să pregătească grupul/clasa pentru subiectul bullying
Activitatea 1
ȘOARECELE ȘI PISICA



▶ Spațiu suficient în clasă pentru a te mișca liber

▶ La început, fiecare stă într-un cerc. Explicați-le elevilor că aceasta va fi o activitate fizică, în care vor crea un labirint cu punți cu brațele lor, în timp ce doi elevi, care se vor oferi voluntari, vor juca leapșa în labirint.
▶ Cereți-le elevilor, care doresc să se ofere voluntari să joace rolurile vânătorului (pisica) și prăzii (șoarecele) să vină în față.
▶ Aliniați restul grupului în rânduri egale. Toată lumea din rânduri întinde brațele pentru a-și atinge vârfurile
degetelor cu persoanele de lângă ei pentru a crea o punte sau stă cu mâinile pe lângă corp pentru a crea labirintul.
▶ Faceți un semn când să înceapă jocul. Pisica și șoarecele joacă leapșa, alergând printre perechile de elevi și pe sub punțile pe care aceștia le-au creat.
▶ Jocul continuă până când pisica prinde șoarecele sau durează o anumită perioadă de timp (un minut).
▶ Apoi, pisica poate alege elevi noi pentru a crea mai multe pisici (până la trei) pentru a vâna șoarecele.
▶ Dacă timpul o permite, pisica și șoarecele pot alege noi perechi de elevi să alerge și să se vâneze până când toată lumea a fost într-unul din roluri.

Înainte ca jocul să înceapă, cereți-le elevilor să fie conștienți de ce simt în fiecare situație și rol în timpul jocului. La sfârșitul jocului, puneți aceste întrebări pentru a începe discuția despre bullying:
▶ Cum v-ați simțit să fiți alergați prin labirint?
▶ Cum v-ați simțit să alergați pe cineva prin labirint?
▶ Cum v-ați simțit să fiți pereții străzilor și aleilor?
▶ Ce a reprezentat persoana care era alergată?
▶ Ce a reprezentat vânătorul?
▶ Ce au reprezentat pereții?
▶ Ați fost vreodată într-o situație care v-a făcut să vă simțiți astfel?

▶ Copiii pot rămâne în cerc, iar șoarecele și pisica se pot alerga în afara cercului. Rolul participanților care formează cercul este să protejeze șoarecele permițându-i să intre în interiorul cercului. Pisica poate fi împiedicată să intre în interiorul cercului prin apropierea participanților, astfel încât să formeze o fortăreață în jurul șoarecelui.
▶ Puteți introduce mai mulți copii în roluri de șoarece și pisică și le puteți propune să formeze echipe și strategii astfel încât să se susțină reciproc în cursă.

▶ Ideea este să extragem cum se simte să fii izolat/exclus și țintă (să fii vânat - șoarece), și cum se simte să fii persoana care atacă pe altcineva (vânătorul - pisica) și cum se simte să fii observator (pereții & punțile).
▶ Pereții și punțile reprezintă observatorii pasivi, elevii care văd bullyingul dar adesea se simt fără puterea de a face ceva legat de acesta pentru că sunt îngrijorați că li s-ar putea întâmpla și celor care se implică.
Activitate adaptată din Pachetul de activități (2012), Disponibil online:
https://staging.scouts.org.uk/documents/safeguarding/scouts-brochure.pdf,
accesat: 6 iulie 2016.