▶ Încurajarea gândirii creative și exprimarea liberă a ideilor despre toleranță și înțelegere.
▶ Dezvoltarea empatiei și a capacității de a crea scenarii și narațiuni.
▶ Promovarea discuțiilor despre cum putem contribui la crearea unei comunități tolerante.
Activitatea 4
LUMEA PRIETENIEI



▶ Coli A4 sau foaie de flipchart.
▶ Cartoane și hârtii colorate
▶ Creioane, pixuri, carioci colorate
▶ Materiale de lucru manual (lipici, hârtii cu diverse texturi, bețe, foarfeci, accesorii decorative, etc.)

▶ Realizați împreună cu elevii o scurtă introducere în care prezentați „Lumea prieteniei” și cereți copiilor să vină cu idei despre această lume.
▶ De exemplu întrebați-i unde se află această lume? Este o planetă îndepărtată sau este apropiată? Ce se întâmplă în această lume și ce fac oamenii aici?
▶ Oferiți sugestii copiilor de a include diverse scene sau tematici, precum prietenie, ajutor în comunitate, respect, diversitate, toleranță, etc.
▶ Explicați că rolul copiilor este acela de a construi acest univers pe baza caracteristicilor pe care le-ați descris împreună.
▶ Copiii construiesc această lume într-un mod creativ cu ajutorul desenelor, colajelor sau folosesc diverse materiale pe care le au la dispoziție.
▶ Invitați copiii să își prezinte creația și să împărtășească povestea lumii pe care au creat-o.


„Lumea prieteniei” nu doar că promovează toleranța, ci îi și ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile de comunicare și să se simtă parte dintr-o comunitate. Este, de asemenea, o modalitate bună de a îi învăța pe copii despre empatie și respect într-un mod creativ.
▶ Ce elemente considerați că sunt importante în „Lumea prieteniei”?
▶ Se întâmplă aceste lucruri și în lumea reală?
▶ Există elemente pe care le observați în lumile celorlalți pe care ați vrea să le includeți și în lumea voastră?
▶ (în cazul exercițiului comun - variații) Ați ajuns la un acord în ceea ce privește alegerea elementelor din lumea creată de voi? Cum ați făcut acest lucru? Cum ați rezolvat situația în care unii dintre voi considerau un element potrivit, iar alții nu?
▶ Cum putem să transformăm aceste idei în acțiuni concrete în viața de zi cu zi?
▶ Gândindu-vă la școala noastră, ce elemente importante putem să preluăm din această lume?

▶ Copiii pot colabora pentru a crea un colaj mare care să reprezinte „Lumea prieteniei”. Activitatea încurajează lucrul în echipă, coeziunea de grup și abilitatea de a negocia pentru a atinge un scop comun.
▶ Sugerați copiilor să scrie o poveste scurtă sau o poezie care să însoțească creația lor.

Puneți accent pe scopul exercițiului și nu pe abilitățile artistice ale copiilor. Încurajați copiii să vină cu idei cât mai diverse și originale și ajutați-i să le pună în aplicare.
În cazul în care optați pentru activitatea de grup, acordați atenție momentelor de neînțelegere care pot apărea și ajutați-i să le gestioneze. Acestea pot fi foarte valoroase pentru a desprinde învățăturile despre toleranță și colaborare.
