▶ Înțelegerea și acceptarea diferențelor dintre persoane, cultivând un mediu de respect reciproc și încurajând concentrarea pe aspectele care îi aseamănă.
▶ Încurajarea copiilor să simtă că fac parte dintr-un grup în care fiecare are un rol important și aduce o contribuție valoroasă.
Activitatea 1
POVESTIRI CU RAZE DE SOARE



▶ Coli A4 sau foaie de flipchart
▶ Markere, creioane colorate
▶ Cartoane și lipici *opțional

▶ Începeți o discuție cu copiii, luând în considerare sentimentele și personalitatea lor unică prin întrebări precum: „Cine sau ce te face fericit?”, „Ce te face mândru?”, „La ce anume te pricepi?”
▶ Fiecare copil va tăia un cerc din carton galben pentru a crea soarele sau îl va desena pe o foaie A4 sau flipchart.
▶ Fiecare copil își poate scrie numele în centrul cercului, având și loc pentru un desen sau o fotografie.
▶ Pe razele soarelui, copiii vor scrie sau vor desena lucrurile care îi fac să strălucească: persoanele sau lucrurile care îi fac fericiți, lucrurile de care sunt mândri, talentele și preferințele lor.
▶ La final, copiii vor prezenta soarele celorlalți și vor povesti pe scurt despre lucrurile care îi reprezintă.

Razele soarelui vor ilustra trăsăturile unice ale fiecărui copil. Când aceștia își împărtășesc povestirile cu raze de soare, vor descoperi că, în ciuda diferențelor, pot avea vise, gânduri și interese comune, iar astfel se pot dezvolta noi prietenii. Încurajați copiii să se gândească printre altele și la următoarele lucruri:
▶ Ce reprezintă soarele? Dar razele acestuia?
▶ Ce simțiți despre faptul că noi, oamenii, suntem diferiți?
▶ Vi se pare că avem și lucruri în comun? Prin ce vă asemănați cu colegii voștri?
▶ Cum ar fi fost dacă toți oamenii erau la fel și nu ar fi existat diferențe între persoane?
▶ Cum putem să ne concentrăm pe aspectele care ne aseamănă decât pe cele care ne diferențiază? Este important acest lucru?

▶ Puteți opta pentru a realiza un soare comun care va fi alcătuit din „razele” fiecărui copil. Această activitate cultivă un sentiment de unitate și le arată copiilor că fiecare contribuie cu ceva valoros la întreg.
▶ Puteți să implicați și părinții în activitate prin organizarea unei expoziții în care îi invitați să pătrundă în universul copiilor. Aceștia din urmă vor putea prezenta „povestirile cu raze de soare” ce reies din creațiile lor.