▶ Dezvoltarea imaginației, cunoașterea și identificarea caracteristicilor animalelor, stimularea încrederii în sine și a sentimentului de apartenență în grup.
Activitatea 3
CE ANIMAL AI VREA SĂ FII?



▶ Foi albe A4 sau plastilină (pentru modelarea animalelor)
▶ Creioane colorate, carioci sau plastilină (pentru crearea animalelor)
▶ (Opțional) Animal de pluș sau jucărie preferată de acasă care reprezintă un animal

1. Introducerea temei: Educatorul le spune copiilor: „Astăzi vom face un joc în care fiecare va fi un animal. Gândiți-vă bine – ce animal v-ar plăcea să fiți? Alegeți un animal care vă place mult și care vă reprezintă!”
2. Prima sarcină – alegerea și crearea animalului:
▶ Fiecare copil își alege animalul preferat și îl poate desena pe o foaie A4, îl poate modela din plastilină sau, dacă este posibil, poate alege o jucărie sau o figurină din clasă.
▶ Educatorul îi ajută pe cei care au nevoie de sprijin, discutând cu ei despre animalele preferate și caracteristicile acestora.
3. Prezentarea animalului ales:
▶ După ce copiii și-au creat animalele, educatorul îi invită să le prezinte în fața clasei.
▶ Fiecare copil spune ce animal a ales și de ce îi place acest animal, iar educatorul poate încuraja câteva descrieri simple: „Ce poate face acest animal? Este rapid, mare, colorat, poate zbura sau înota?”
4. Situații ipotetice – „Ridică mâna dacă…”:
▶ Educatorul formulează situații ipotetice, în funcție de animalele prezentate de copii, astfel încât fiecare copil să ridice mâna măcar o dată. Exemple de situații:
» „Ridică mâna animalul care poate să se urce în copac.”
» „Ridică mâna animalul care poate să înoate.”
» „Ridică mâna animalul care este foarte mare și puternic.”
» „Ridică mâna animalul care are cele mai frumoase culori.”
» „Ridică mâna animalul care poate alerga foarte repede.”
» „Ridică mâna animalul care este foarte mic și ușor.”
» „Ridică mâna animalul care poate zbura în cer.”
Educatorul se asigură că fiecare copil este inclus și că are ocazia să ridice mâna măcar o dată. Dacă este necesar, adaptează întrebările pentru a acoperi caracteristicile fiecărui animal.
5. Discuția despre abilități și diferențe:
La finalul jocului, educatorul îi invită pe copii să discute despre diferențele și asemănările dintre animale:
» „Uite câte animale diferite avem! Fiecare animal are ceva special – unele pot zbura, altele pot înota, unele sunt colorate, altele sunt foarte rapide. Ați observat și voi aceste diferențe?”

▶ Pentru dinamizarea activității, pot fi create bilețele cu imagini ale animalelor pe care elevii le vor extrage dintr-un bol. Ulterior, aceștia vor identifica animalul și se vor gândi la câteva caracteristici ale acestuia (ex: pentru ce este renumit animalul respectiv, care este mediul lui de viață, etc).

▶ Educatorul poate încheia cu un mesaj despre unicitatea fiecăruia: „Așa cum fiecare animal are ceva special, și voi aveți lucruri speciale! Fiecare dintre voi este unic, așa cum sunt și animalele pe care le-ați ales.”
▶ Este important să le explicăm copiilor ce înseamnă asertivitatea și diversitatea, de ce sunt importante diferențele și cum abilitățile și competențele fiecăruia dintre noi sunt importante atunci când trăim în comunitate.